Birim Tanıtımı

Ağız ve Diş Sağlığı, bebeklikten hayatımızın son anlarına kadar bizi etkiler. Herhangi bir sorunla karşılaştığımız zaman hayat kalitemizi ciddi oranda etkileyebilmesi sebebiyle bizler için çok büyük önem arz etmektedir.
Ağız ve diş sağlığı problemleri, kişinin hayatını etkilemesinin yanı sıra pek çok sağlık problemine de neden olabilmektedir.
Bu sebeple, tercih edeceğiniz hekimlerin alanında tecrübe sahibi ve profesyonel olması, tercih edeceğiniz kliniğin tam donanımlı, temiz ve güvenilir olması önemlidir.

Ağız ve Diş Sağlığı, uzmanlık gerektiren farklı birimleri de içerisinde bulunduran bir yapıdadır. Bu birimler; Oral Diagnoz, Restoratif Diş Tedavisi, Endodonti, Ağız ve Çene Cerrahisi, Protetik Diş Tedavisi, Periodontoloji, Pedodonti ve Ortodontidir. Bu birimlerden her biri ayrı bir hastalık ile ilgilenirken, kimi zaman da diğer birimler arasında iş birliği kurabilmektedir.

Ağız ve Diş Sağlığı Hangi Hastalıklar İle İlgilenir?

Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri; Ağız, diş, diş eti ve çene bölgesiyle ilgili hastalıklara gerekli tıbbi müdahalenin yapılmasından sorumludur.

Koruyucu Diş Hekimliği

Koruyucu Diş Hekimliği, ağız ve diş sağlığının temelini oluşturmaktadır. Zamanla meydana gelebilecek sorunlara karşı koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile önlemler almayı kapsar. Belirli periyotlarda düzenli diş kontrolleri bu anlamda önem taşımaktadır. Bu sayede ciddi problemler oluşmadan önlenebilmektedir. Diş hekiminize 6 ayda bir muayene olmakla birlikte uzun vadede daha yorucu ve pahalı tedavilerden sizi korumaktadır.

Örnek verecek olursak; ön diş bölgenizde olan bir çürük, erken dönemde tespit edildiğinde dolgu işlemi ile tedavi edilebilirken, ileri dönemlerde kanal tedavisi ve hatta diş çekimi ile bile sonuçlanabilmektedir.

Koruyucu Diş Hekimliği, bir nevi dişlerinizin sigortasıdır.

Oral Diagnoz

Oral Diagnoz; Bireylerin, diş, diş eti, çene kemiği, eklemlerinin durumu ve fonksiyonlarının estetik ve fiziksel durumlarının değerlendirilip; tanı koyulduğu ve sonrasında tedavilerinin planlandığı aşamadır. Bu aşama, radyolojik tetkiklerin yapıldığı problemlerin tespit edildiği alandır.

Restoratif Diş Tedavisi

Güzel bir gülümseme herkesin hayalidir. Ancak farklı etkenler sonucu dişlerde meydana gelen madde kayıpları ile oluşan estetik problemler, dişin olması gereken renkten farklı bir renge dönüşmesi, dişlerin diziliminden kaynaklı bazı problemler estetik ve güzel bir gülümsemeye ve dişlerin fonksiyonlarına engel olabilmektedir.  Böyle durumlarda kişiler Restoratif Diş Tedavisi yöntemleri için diş hekimlerine başvurmaktadırlar.
Her yaş grubundan, cinsiyetten ve meslek grubundan kişilerin tercih ettiği Restoratif Diş Tedavileri çocuklarda ve yaşlılarda da uygulanabilmektedir.

Restoratif Diş Uygulamaları; Direkt ya da İndirekt Kompozit Uygulamalar, Porselen Estetik Çalışmalar, Lamine Veneer Restorasyonlar, Gülüş Tasarımı, Diş Beyazlatma Uygulamaları gibi uygulamaları kapsamaktadır.

Endodonti

Dişlerimiz birçok farklı tabakadan oluşmaktadır. Bu tabakaların her birisi farklı farklı yapılardadır. Endodonti, dişlerin beslenmesini ve hassasiyetini sağlayan damarlar, sinir uçları ve bağ dokusu hücrelerinden oluşan yumuşak dokunun yani pulpanın tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Halk arasında kanal tedavisi branşı olarak da bilinmektedir.

Endodontik tedaviler, dişin pulpasının çeşitli nedenlerle çürükten etkilenmesi, enfekte olması, iltihaplanması, dişte oluşan çatlak, kırık gibi travmalar sonrası uygulanabilmektedir.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, dişler, diş etleri, ağız dokularıyla birlikte çene kemikleri ve eklemleri ile de ilgilenen cerrahi bilim dalıdır. İmplant (Çene-yüz, dental) tedavileri, diş çekimi, gömülü diş çekimi, sinüs lifting (sinüs yükseltme), genioplasti, maksiller osteotomi (çene darlığı), mandibuler osteotomi (çene geriliği/ileriliği), bimaksiller osteotomi, artroskopi, artrosentez, kist ya da tümör rezeksiyonları, çene ve yüz botoks uygulamaları ile ilgilenmektedir.

Protetik Diş Tedavisi

Tedaviye geç kalmış hastalarda sıklıkla uygulanan bir tedavi olarak Protetik Diş Tedavisi, ağız bütünlüğünü bozmayacak şekilde estetik protezlerin konulmasıdır. Protezler kendi arasında “Sabit Protezler” ve “Hareketli Protezler” olarak ikiye ayrılmaktadır.
Hareketli Protezler ise kendi arasında gruplara ayrılmaktadır. Bunlar, Zirkonyum Destekli Protezler, Metal Destekli Protezler, Total (tam diş) Protezler, Bölümlü Protezlerdir.
Protetik diş tedavisinde, köprü, implant ve seramik kaplama uygulanan yöntemlerdir.  İmplant uygulamaları, sabit protez uygulamalarının yapılabilmesi ve hareketli protezlerin ağız içinde daha stabil durabilmelerini sağlamak için uygulanmaktadır. İmplant Tedavisi, profesyonel ellerde yaptırmanız gereken, özellikli bir tedavidir. Bunun yanı sıra, gülüş estetiği de protetik diş tedavisinin bir parçasıdır.

Periodontoloji

Ağız sağlığı denildiği zaman aklımıza yalnızca dişler gelmemelidir. Diş eti sağlığı da en az diş sağlığı kadar önemlidir. Diş etlerinde oluşan problemler kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda etkilemektedir.

Diş eti hastalıkları ile ilgilenen alan Periodontolojidir. Diş taşı temizliği, diş kökü yüzeylerinin temizlenmesi ve cerrahi küretaj, diş eti çekilmelerinin giderilmesi gibi tedaviler uygulanır. Aynı zamanda, implant çevresi diş eti dokularının hastalıkları, diş eti kanamaları, diş hassasiyetleri ve ağız kokusu gibi hastalıkların teşhisi ve tedavisi de Periodontoloji kapsamındadır.

Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti, çocuk diş hekimliğini ilgilendiren bir bilim dalıdır. 0-12 yaş arası çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunması ve tedavi edilmesini kapsar.
Çocuk Diş Hekimliği kapsamında; diş hekimi korkusu olan çocuklarda genel anestezi ve sedasyon altında diş tedavileri, dijital anestezi ile ağrısız diş tedavisi, dental travma tedavileri, süt dişi tedavileri, koruyucu ortodontik tedaviler, kanal tedavileri, çocukların çene ve diş gelişimlerinin düzenli olarak izlenmesi, süt dişlerinin çekilmesi ve gerektiği zaman yer tutucu ve çocuk protezlerinin yapılması ve daha birçok uygulama yapılmaktadır.

Ortodonti

Ortodonti; alt-üst çene yapısının önde ya da geride olması gibi bozukluklar, diş ve yüz bozukluklarının teşhis edilmesini ve tedavisini sağlayan diş hekimliği branşıdır.
Ortodonti tedavileri yalnızca çapraşık olan dişlerin tedavi edilmesi ile ilgilenmez. Estetik kaygıların yanı sıra farklı medikal problemlerin giderilmesine de yardımcı olur. Örneğin; yetersiz çiğneme probleminizin sebebi ortodontik tedavi ihtiyacınız olabilir.

Çapraşık dişler, aralıklı dişler, dönük dişler, gömülü dişler, eksik dişler, orta hat uyuşmazlığı, kapanış bozuklukları, çene darlığı ve ileri çene gibi durumlarda ortodontik rahatsızlıkların tanısının konması ve tedavisinin yapılması ile ilgilenir.