26 Haftalık Doğan Efnan Ela Bebek Sağlıkla Mezun Oldu!



Güncelleme Tarihi: 12-11-2024
26 Haftalıkken dünyaya merhaba diyen Efnan Ela bebek, doğar doğmaz Prof. Dr. Rahmi Örs önderliğinde yenidoğan yoğun bakım ünitemizde tedavi edilmeye başlandı. Erken doğan bebeklerde kalıcı görme kaybına neden olan prematüre retinopatisi hastalığı teşhisi konulan Efnan Ela bebek, Prof. Dr. Berker Bakbak önderliğinde başarılı geçen ameliyatın ardından 67 günlükken taburcu edildi.
Gebeliği boyunca erken doğum riskinin olduğunu bildiğini dile getiren Efnan Ela bebeğin annesi; “Erken geleceğini biliyordum ama bu kadar erken geleceğini tahmin edemiyordum. İlk bebeğimiz olduğu için hamileliğimi öğrendiğim günden beri hazırlığım vardı. İlk bebek, ilk heyecan, gördüğüm şeyleri alıyordum ama mobilya almamıştık. Prematüre doğduğu için aldığımız kıyafetleri giydiremedik.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti;
“67 gün hastanede geçti. Çok zorlu bir süreçti. Bu süreci sadece prematüre anneleri anlayabilir. Annelik her zaman bir kahramanlıktır ama prematüre annesi olmak süper kahramanlıktır. Bu kapıda beklemek çok zordu. Onu bırakıp eve dönmek çok acı verici bir duyguydu. Burada Efnan Ela’ya yapılan tedavinin yanında bana da psikolojik olarak çok destek olundu. Bebeğini bırakıp gidiyorsun, risk çok fazla ama hemşireler, Rahmi hoca ailemiz gibi oldu. Benim karnımda büyümesi gereken zamanda burada bilgili bir doktorla ve tecrübeli hemşirelerle büyüdü.”
Dünyaya 970 gram olarak gelen bebeğinin 1900 gram olarak taburcu edildiğini belirten anne, kucağına alıp eve gittikten sonra da ekiple iletişiminin devam ettiğini söyledi. Efnan Ela’nın gözlerinden bir operasyon geçirdiğini, artık 9 aylık sağlıklı bir bebek olduğunu belirterek “Şu an bu kapıda bekleyen belki binlerce anne var. Onlara, ‘Hiç korkmayın. Ben çok ağlıyordum ama bu süreç bitiyor.’ diyebilirim.” ifadelerini kullandı.
Hastanemizin yenidoğan yoğun bakım ünitesi sorumlusu Prof. Dr. Rahmi Örs, Efnan Ela doğduğunda akciğer gelişimi için gerekli tedavilerin uygulandığını anlatarak şunları kaydetti:
“33 günlük entübasyon sürecinden sonra 67 gün ünitemizde misafir ettik, sonra sağlıkla mezun ettik. Bu bebekler için ‘taburcu’ denmiyor. Prematüre bebekler için ‘mezun oldu.’ diyoruz. Bir öğrencinin mezun olmasındaki anne-baba, öğretmen faktörü gibi yenidoğan yoğun bakım servisinde de ailenin, hemşirenin, doktorun hatta temizlik personelinin çok büyük katkısı var. Her saniyesi çok uzun.”