Terleme Nedir ve Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Terleme, vücudun ısı artışına karşı ısıyı sabit tutmak için verdiği bir reflekstir. Vücut terleme yoluyla cilt üzerinde oluşan sıvıyı buharlaştırarak kendini soğutmaya çalışmaktadır. Bu nedenle; egzersiz sırasında, sıcak ve nemli ortamlarda bulunulduğunda, aşırı kalın giysiler giyildiğinde, aşırı kilo sorunu olduğunda ter salgısında artış meydana gelir. Tüm bunlara ek olarak heyecan, korku, utanma ve stres gibi pek çok değişken de fizyolojik bir neden olmaksızın terlemeye yol açmaktadır.

Aşırı Terleme Nedir?

Hiperhidrozis (aşırı terleme), normal gereksinimden daha fazla ter salgılanması anlamına gelir. Aşırı terleme günün tamamında olabileceği gibi, ara ara veya beklenmedik zamanlarda da gerçekleşebilir. Altta yatan bir hastalığa bağlı olabileceği gibi tamamen sağlıklı bireylerde, hiçbir neden yokken de ortaya çıkabilir.

Altta yatan bir hastalığa bağlı gelişen aşırı terleme genellikle yaygın terleme olarak görülmektedir. Bu nedenle, altta yatan bir hastalığa bağlı aşırı terleme durumuna “genel hiperhidrozis” adı da verilmektedir. Aşırı terlemeye en sık neden olan hastalıklar veya durumlar; guatr, şeker hastalığı, kan şekeri düzensizliği, menopoz, enfeksiyonlar, kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, şişmanlık ve alkolizm olarak sıralanabilmektedir. Genel hiperhidrozisin tedavisi altta yatan hastalığı ya da durumu tedavi etmekle gerçekleşmekte olup bunun dışında bir yöntem (ameliyat vb.) uygun değildir.

Bölgesel Aşırı Terleme Nedir?

Tamamen sağlıklı kişilerde özellikle el, ayak, koltuk altı ve yüzde görülen kontrolsüz aşırı terleme ile karakterize bir tablodur. En önemli özelliği ortam sıcaklığından bağımsız olarak stres, egzersiz, heyecanlanma durumlarında terleme miktarının artmasıdır. Bu kişilerde çoğu zaman hiçbir tetikleyici faktör olmaksızın aşırı terleme olabilmektedir. Kuru bir el hiçbir neden yokken saniyeler içinde sırılsıklam olabilmektedir.

Uyku sırasında terlemenin olmaması ve terleme olmasına rağmen ter kokusu olmaması tipiktir. Sıklıkla 20 yaş öncesinde ortaya çıkmaktadır.

Aşırı terleme rahatsızlığı bulunan bireyler sosyal hayata girerken, diğer insanlarla sağlıklı iletişim kurmakta zorlanabilmekte ve mesleki hayatlarında mağdur olabilmektedir. Biz uzmanlar en sık ‘‘aşırı el terlemesi’’ şikayeti ile karşılaşmaktayız. Öğrenci, öğretmen, mühendis, avukat, güvenlik güçleri gibi birçok meslek gurubu bu sınıfta yer alabilmektedir. Koltuk altı ve yüz terlemesi şikayetini ise daha çok “beyaz yakalı” olarak tabir edilen meslek gurubunda görmekteyiz.

Aşırı Terleme Tedavisi ve Uygulanan Yöntemler

Bölgesel aşırı terleme ile ilgili kanıtlanmış tedavi yöntemleri arasında botoks ve cerrahi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.