Basit Şişlikler Lenfödem Habercisi Olabilir

Dünya çapında yaklaşık olarak 250 milyon kişiyi etkileyen lenfödem, kronik ve ilerleyici bir hastalık. Yüz, genital, kol, bacak gibi vücudun herhangi bir bölümünde görülebilen lenfödem, etkilenen bölgede ağırlık, gerginlik hissi, zayıflık, yorgunluk ve karıncalanma, uyuşma şeklinde belirtiler gösteriyor.

Lenfödem (Fil Hastalığı) Nedir?

Vücutta biriken lenf sıvısı miktarının, lenfatik sistemimizin taşıyabileceğinden fazla olması sonucu başta kol ve bacaklarda olmak üzere gövde, karın, yüz, boyun, iç organlar ve genital organlarda şişlik görülmesidir. Buna halk arasında fil hastalığı da denilmektedir.

Lenfödem bir hastalıktır. Ödem ise bir hastalık belirtisidir.

Nasıl Oluşur? Risk Faktörleri Nelerdir?

Lenfödem doğuştan lenfatik sistemdeki problemden kaynaklı ya da herhangi bir yaşta sebebi bilinmeyen bir nedenle başlayabilir.  Bunun dışında cerrahi müdahaleler, radyasyona maruz kalma, enfeksiyon ya da travma sonrasında lenfödem gelişebilir.

ABD verilerine göre meme kanseri sonrasında lenfatik sistemin de zarar gördüğü veya bir kısmının alındığı cerrahi sonrası gelişen lenfödemdir. Cerrahiye ek kemoterapi alan hastalarda risk daha da artmaktadır.

Kadınlarda görülme riski erkelerden fazladır.

Aşamaları Nelerdir?

Evre 1: Lenfödemde istirahat ve gece şişlikte azalmalar görülür. Şişlikte iniş ve çıkışlar vardır. Kol ya da bacaktaki şişlik normal boyutuna inebilir.

Evre 2: Lenfödemde şişlik ve sert doku yoğundur. Bu fazda hastamızın şişliğini indirebildiğimiz kadar indirmeye çalışırız.

Evre 3: Artık bu evre fil hastalığı evresidir. Aşırı şişlik sertlik ve dokularda değişiklikler görmeye başlarız.

Erken Teşhisin Önemi?

Vücutta sıvı birikmesi sonucu oluşan şişlikler hastanın günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir. Anksiyete, depresyon, uyum sorunları, sosyal ve seksüel problemler açığa çıkar. Lenfödemli bölge enfeksiyona açıktır ve genel sağlığı etkiler. Tedavi edilmezse şişlik, sistem yetmezliği ve doku değişikliği gitgide artar. Gelişen problemler genel tedavinin başarısını olumsuz etkiler. Bu yüzden erken dönemde tedaviye başlamak oldukça önemlidir.

Tedavisi Nedir?

  • Tedavimiz dört aşamadan oluşmaktadır;
  • Manuel Lenf Drenajı
  • Kompresyon Bandajı
  • Cilt Bakımı
  • Egzersiz

Manuel Lenf Drenajı

Lenf sıvısını özel yönlendirme teknikleriyle bloke olmuş alanlardan sağlıklı alanlara yönlendirdiğimiz nazik manuel bir tekniktir. Oradan da venöz sistemle yollayarak boşaltımı sağlanır.

Basınç Uygulaması – Kompresyon Tedavisi

Manuel lenf drenajıyla sağladığımız akışın tekrar birikmesini önlemek için, hastayı aktif tedaviye aldığımız dönemde kısa çekiş bandajlarıyla yaptığımız özel bandaj tekniğiyle uygulanır.

Hastanın tedavisinin bitip takip aşamasındaki hastamızın kompresyon görevini gündüz giydiği kişiye özel ölçü alınan bası giysileri sağlar.

Egzersiz

Basınç altında kas aktivasyonu lenfatik akışı arttıracağından kişiye özel egzersiz programı oluşturuyoruz.

Özellikle diyafram(karın) solunumu yapmalarını da söylüyoruz. Bu solunum lenf akış merkezini uyaracağından akışı hızlandıracaktır.

Cilt Bakımı

Lenfödem hastalarının cildi kuru ve enfeksiyona açıktır. Kuru ciltte oluşabilecek çatlaklar enfeksiyona sebep olabilir. Bunun için hijyen ve nemlendirmeye önem verilmelidir. pH nötr kremler tercih edilmeli.

Teşhis Konulmus, Yönlendirilmiş ve Tedavi Olabilmişseniz Çok Şanslısınız.

Birçok hasta bu hastalık nedir? Ne yapmalıdır? Nereye gitmelidir? Bilemez ve çaresiz kalır. Teşhis konulduktan sonra önemli olan doğru tedavidir. Türkiye’de ve Dünya’da bu tedavi, lenfödem üzerine eğitim almış Fizyoterapistler tarafından yapılmaktadır.

Tedavi Süresi Nedir?

Tedavi süresi hastanın klinik tablosuna göre değişmektedir.  Tedavi 10 ile 30 seans arasında sürmektedir. Her gün veya gün aşırı uygulanabilir. Ortalama 1 saat sürmektedir.

Risk Taşıyan ve Lenfödem Gelişmiş Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler;

  • Cilt temiz tutulmalı, kurulanmalı ve nemlendirici kremler kullanılmalı
  • Kesik, kedi-köpek tırmalaması, sinek-böcek sokmaları enfeksiyon ve lenf yollarının hasarına yol açabileceği için dikkat edilmeli
  • Sıcak su, kaplıca suyuna maruz kalmamalı ve güneşlenmemeye özen göstermeli
  • Lenfödemli kol ya da bacaktan enjeksiyon yapılmamalı
  • Tüyler jiletle değil traş makinesiyle alınmalı
  • Tırnak keserken deriye dikkat edilmeli
  • Mutfak ve bahçe işlerinde kesi oluşmaması için eldiven kullanılmalı
  • Egzersizler düzenli yapılmalı
  • Uçak seyahati gibi basınç farkı yoğun durumlarda bası giysisi mutlaka giyilmeli
  • İç çamaşırı, diğer giysiler ve takılar ciltte iz yapacak kadar sıkı olmamalı
  • Sandalet gibi açık ve topuklu ayakkabı giymemeli
  • Ağır eşyalar taşımamalı
  • Tekrarlı ve sabit pozisyon ve hareketlerden kaçınılmalı
  • Kimyasallar lenfödemli bölgelerden uzak tutulmalı ve uygulanmamalı