Kendinize ‘’Hedef Çizelgesi ‘’ Oluşturun!

Hem beslenmenizi hem de ramazan sonrası hayatınızı düzenlemek için; Günlük su tüketimi, öğün sayısı, bitki çayı tüketimi, fiziksel aktivite vb. hedeflerinizi belirleyin. Elinize bir kağıt alıp hedeflerinizi not edin. Hedeflerinizi günlük ya da haftalık olarak yaptıkça üzerine tik atın. Yaz aylarında motivasyonunuzu arttıracaktır.

Günde En Az 2 Litre Su İçin!

Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması ve susuzluk sonucu oluşan ödemlerin vücuttan atılması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli ve su gün içerisine bölünmeli.

Böylece vücudunuzda yeterli hidrasyon sağlanacak ve metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacaktır.

Siyah Çay Yerine Bitki Çaylarına Yer Verin!

Sürekli siyah çay tüketmek yerine beyaz çay, yeşil çay, Rooibos, kuşburnu, ıhlamur, melissa, papatya gibi bitki çaylarını gün içerisinde mutlaka tüketmeye özen gösterin. Kronik rahatsızlığınız varsa hangi çayı tüketebileceğinizi mutlaka doktorunuza danışın.

Fiziksel Aktivitenizi Arttırın!

Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütü haftalık 150 dakika egzersiz önermektedir. Fakat metabolizmanızda stres durumunun oluşmaması için bu egzersizlere hafif tempo ile başlamalısınız. Bayram süresince hafif tempolu youtube’dan evde egzersiz programları ile başlayabilirsiniz. Yavaş yavaş egzersizdeki tempoyu arttırarak fazla kilolardan kurtulmanıza yardımcı olabilirsiniz!

Yediklerinizi Çok Çiğneyin!

Besinleri iyi çiğneyerek küçük lokmalar halinde getirmeliyiz. Bu sayede yediklerimiz daha kolay sindirilecek ve kullanılacaktır. Ayrıca sindirim şikayetleri yaşamayacak, şişkinliğin ve hazımsızlığın önüne geçmiş olacaksınız

Porsiyonlarınızı Belirleyin!

En sağlıklı olanı bu dönemde de az ve sık beslenmeye devam etmek ve besin çeşitliliği yanında porsiyon kontrolüne dikkat etmektir.

Ara öğünlerde badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişler ve taze meyveler tüketerek ana öğünlerde daha fazla besin alımının önüne geçebilirsiniz.

Isınan Hava İle Sıvı Alımınızı Arttırın!

Hava sıcaklığının artması sebebiyle sıvı tüketiminizi artırmak isterseniz, çorba, ayran, cacık, taze sıkılmış meyve suları ve içerisine sadece limon ve nane yaprakları ekleyeceğiniz aromalı suları ziyarete gelen misafirlerinize de ikram ederek su içmeyi keyifli hale getirebilirsiniz.

Birkaç Ayda Alınan Kiloları 3 Günde Vermeye Çalışmayın!

Karantina süresi ve ramazan gibi uzun dönemde alınan bu kiloları, 3-5 gün içinde tek besin içeren sağlıksız diyetlerle vermeye yönelmektedir. Metabolizmanın eski hızına ulaşması için dengeli beslenmek ve spor yapmak şarttır. Ancak 3 ana öğüne ek en az 2 ara öğünden oluşan bir beslenme programı ve her gün 45 dakikalık-1 saatlik egzersizler ile metabolizma eski hızınıza ulaştırılabilir.

Bayram Sonrasında Beslenme Düzeni Önerileri

  • Bayram sonrası kiloları verirken sabırlı olun, bayramın hemen ardından yediklerinize dikkat edin ve “bu kiloları artık vermem çok zor” gibi moralinizi bozan düşüncelerden uzak durun.
  • Güne hafif, yeterli ve dengeli bir kahvaltı ile başlayın. Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş gıdalar ya da börek, poğaça gibi hamur işi yerine yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi proteinden zengin kahvaltılıkları bol yeşillik ile tüketin.
  • Günlük sebze ve meyve tüketiminizi arttırarak tatlı eğiliminizi azaltabilirsiniz.
  • Her ana öğünde salata ya da zeytinyağlı sebze yemekleri tüketmeye çalışın ve ara öğünde de meyve tüketin.
  • Rafine beyaz unlu ürünler yerine Tam tahıllı ürünleri tercih edin.
  • Zinde kalmak ve kas sisteminizi desteklemek için ara öğünlerinize süt, yoğurt, ayran, kefir vb. besinleri ekleyin.
  • Günlük 1-2 fincan bitki çayı tüketin.
  • Yemeklerinizi hazırlarken; fırınlama, buğulama, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanın. Kızartmaları ve yağlı yemekleri tercih etmeyin.
  • Aşırı miktarda yemekten kaçının ve az az sık sık beslenip dengeyi sağlayın.
  • Günlük en az 2 ana ve 2 ara öğün yapın.
  • Sıvı tüketimi her zaman önemli fakat özellikle tüketimin azaldığı ramazan ayından sonra daha da önem verilmelidir. Günlük 2- 2,5 litre su içmeye özen gösterin.
  • Günlük fiziksel aktivite her zaman hayatınızda olsun ve özellikle ramazan sonrası metabolizmanızı hızlandırmak için mutlaka egzersiz / spor yapın.