Tansiyon Yüksekliğine Yol Açabilen Faktörler

Yüksek tansiyon tüm dünyada ve ülkemizde en yaygın kronik hastalıklardan biridir. Ülkemizde her 4 ölümden biri yüksek tansiyona bağlıdır ve yüksek tansiyon dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür.

Tansiyon atar damarlarımız içerisinde dolaşan kanın damar duvarına yaptığı basınçtır. Bunun normal değeri 120/80 mmhg dir. Bu değer 140/90 mmhg veya daha üzerinde seyretmesi haline yüksek tansiyon diyoruz.

Türkiye de yüksek tansiyon sıklığı oldukça yüksektir. Her üç kişiden biri yüksek tansiyon hastasıdır. Ve bu kişilerin %40 ı durumun farkında değildir.

Tansiyon Yüksekliğine Yol Açabilen Faktörler

Bu kadar yüksek sıklıkta görülen yüksek tansiyon hastalığında maalesef şikâyetler çok azdır. Çoğu kere belirti vermez genellikle tesadüfen teşhis edilir. Bununla birlikte en sık belirtiler baş ve ense ağrısı, baş dönmesi, kulak uğultusu, kulak çınlaması, burun kanaması, çarpıntı, terleme ve sık idrara çıkmadır.

Yüksek tansiyon hastalarının %95 de tansiyona neden olabilecek bir hastalığı yoktur. Genellikle genetik kaynaklıdır. Kalan %5 de tansiyona neden olan rahatsızlığın çoğu böbrekle ilgilidir.

Yüksek tansiyon kontrol edilmezse genel olarak damar sertliğine neden olur bunun sonucu olarak beyin kanaması ve felçlere, kalp krizi ve kalp yetersizliğine, böbrek yetersizliğine, görme kaybına, ana damarlarda anevrizma dediğimiz ölümle sonuçlanan rahatsızlıklara neden olabilir.

Yüksek tansiyon hastası olamamak için tuzlu tüketmemeye, kilo almamaya, sigara kullanmamaya, alkol almamaya dikkat edilmeli mutlaka düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Tansiyon teşhisi konduğu zaman hayat tarzı değişiklikleri ile (tuzsuz yeme, sigara içmeme, kilo almama, egzersiz yapma) tansiyon kontrol edilemezse doktor önerisiyle hastaya uygun tansiyon ilaçları başlanır. Yakın takiple uygun doz bulunarak ömür boyu kullanılması gerekir.