Genital Kanser Tedavileri Evreye ve Hastanın Yaşına Göre Planlanıyor

Günümüz tıbbının en önemli sorunlarından biri olan kanser, klasik deyimi ile çağın hastalığı olmaya devam etmektedir. Kadın genital organ kanserlerinin diğer kanserlerden ayrılan en önemli tarafı, tanısının erken konulabilmesi ile tanının konulduğu evreye ve hastanın yaşına göre tedavi seçeneklerinin farklı olmasıdır. Çoğu genital kanser, kanser olarak başlamayıp kanser öncüsü lezyon olarak yıllarca devam etmektedir. Hekim olarak bizim sorumluluğumuz bu kanserleri, kanser öncüsü hastalık döneminde yakalamak ve hastanın minimal hasarlı tedavilerle atlatabilmesini sağlamaktır.

Ben hastalarıma hep şöyle bir örnek veririm; nasıl ki yağmur yağmadan önce havanın parçalı bulutlu, çok bulutlu ve kapalı olduğu dönemler varsa ve bu dönemlerin sonunda yağmurun yağması biraz da mevsime bağlıysa her kanser öncüsü lezyonun kansere dönüşmeyeceği ve bazen bunların yıllarca böyle kaldığı hatta gerilediği görülebilir.

Genital Kanser Tedavileri Evreye ve Hastanın Yaşına Göre Planlanıyor

Bizim alacağımız önlemler ve uygulayacağımız tedaviler hastalığı yakaladığımız evreye ve kişinin yaşına göre değişir. Kadın genital kanserleri arasında tanıda erken yakalayabilme ve tedavi edebilme şansının en yüksek olduğu kanser türleri, rahim ağzı kanseri ve rahim kanseridir. Rahim ağzı kanseri etkeninin HPV virüsü (human papilloma virüs) olduğunu bilinmektedir. Yaklaşık 120 tipi olan bu virüs en çok Tip 16, 18, 31 ve 33 kanserojen özelliği göstermektedir. Diğer virüs tipleri ise genital siğillerin nedenidir. Servikal smear dediğimiz rahim ağzındaki döküntüleri fırça ile alarak buradan hücresel değişiklikleri ve HPV virüsünün tipi ile birlikte tayin edebilmekteyiz. Bu konuda ülkemizde oldukça başarılı tarama çalışmaları yürütülmektedir. KETEM merkezi olan aile hekimliklerinde virüs taramaları rutin olarak yapılmakta, her aile hekimliğinde ve kadın hastalıkları kliniği olan her hastanede rutin smear taramaları yapılmaktadır. Belli sınıflamalarda şüpheli olarak çıkan lezyonlar bu konuda deneyimi olan Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarınca kolposkopik değerlendirmeye alınmaktadır. Kolposkopi rahim ağzının 36 defaya kadar büyütülmesi, belli işlemlerden sonra şüphelenilen bölgelerden gerekirse biyopsi alınmasıdır. Alınan bu örnekler patolog tarafından incelenmekte, kanser veya kanser öncüsü hangi lezyon olduğuna karar verilmekte ve tedavisi yönlendirilmektedir. Kolposkopik inceleme bizim kliniğimize de rutin ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

Erken Tespit Edilen Kanserler Kolaylıkla Tedavi Edilebiliyor

Rahim içi kanserlerinin tanısında en önemli yardımcı, probe küretaj dediğimiz rahim dokusundan alınan örneklerin incelenmesi sürecidir. Bu şekilde hastaya basit bir küretajla tanı konulup tedavi yönlendirebilmektedir. En zor tanısı konulan kanser, yumurtalık kanserleridir. Geçmiş yıllarda hastalara rahim ameliyatları yapılırken 45 yaşını geçen hastalarda yumurtalık kanserlerini önlemek için rutin olarak yumurtalıkların alınması önerilmiştir. Günümüzdeyse bazı kan tetkikleriyle, MR ve vajinal ultrasonun yaygın kullanımı bu konuda oldukça yardımcıdır.

Farkında Olarak Kanserden Korunun

Kadın genital kanserlerinin erken dönem yakalayabilmenin ve kanserden korunmanın ana kriterlerini topluca gözden geçirirsek:

  • Rutin vajinal smear taramalarının yaptırılması,
  • Periyodik muayenelerin aksatılmaması,
  • Aşağıda sıralanan şikayetlerden herhangi biri olduğunda mutlaka doktora gidilmesi,
  • Uzun süren kokulu kirli akıntı,
  • Genital bölge dış kısımlarında renk değişikliği ve iyileşmeyen yara,
  • Cinsel ilişki sonrası kanama,
  • Düzensiz adet kanaması,
  • Özellikle menopozdan sonra görülen vajinal kanama,
  • Karın alt kadranda ağrı ve ele gelen kitle,
  • Kronik kabızlık,
  • Batın alt kadran MR veya ultrasonlarında uterusta büyüme, düzensizlik ve yumurtalıklarda görülen kistler

Kadınlarımıza sağlıklı ve kansersiz günler dileğiyle.