Kabızlık ve Makattan Kanama Bağırsak Kanseri Habercisi Mi?

Sindirim Sistemi Hangi Organları Kapsar?

Ağız ile başlayan sindirim sistemi; yemek borusu, mide, 12 parmak bağırsağı, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar ile devam eder ve anüs ile sonlanır. Ayrıca bu sisteme bağlanan ve sindirimde önemli rol oynayan karaciğer, pankreas, safra kesesi gibi organlar da sistemin bir parçasıdır. Sistemin temel görevi; gıdaların vücuda alınması, parçalanması ve sindirilmesi, bunlardan besin ve enerji sağlanması, daha sonra oluşan atıkların vücuttan uzaklaştırılmasıdır.

Kalın Bağırsak Kanseri, Sindirim Sistemi Kanserleri İçinde Ölüm Oranı En Yüksek Olan

Kalın bağırsaklar sindirim sisteminin son bölümüdür. Sindirim sonucu oluşan atıkların toplanmasını, fazla sıvının emilmesini sağlar. Ayrıca içinde bulunan çok sayıda bakteri ile sindirim sisteminin parçalayamadığı gıdaların parçalanmasını ve emilmesini sağlar. Kalın bağırsak kanseri, kalın bağırsak içini döşeyen mukoza tabakasının kötü huylu hastalığıdır. Kalın bağırsak kanserlerinin çoğu polip adı verilen küçük, iyi huylu, parmak ucu şeklinde uzayan hücre kümeleri şeklinde başlar. Tüm kanserler içinde görülme sıklığı üçüncü, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ikinci sıradadır. Sindirim sistemi kanserleri içinde en sık görülen ve en çok ölüme yol açan kanserdir. Görülme sıklığı yaş ilerledikçe artar.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir, Kimler Yüksek Risk Taşır?

Beslenme alışkanlıkları (katı yağlar, defalarca kullanılan kızartma yağları, acılı-tuzlu salamura gıdalar, tütsülenmiş gıdalar, işlenmiş gıdalar, az lifli sebze ve meyveden fakir diyet), kalın bağırsak polipleri, kolitis ülseroza ve Crohn hastalığı gibi iltihaplı kronik hastalıklar, genetik yatkınlık, familial polipozis gibi ailevi hastalıklar başlıca risk faktörleridir.

Kalın bağırsak kanseri geç belirti veren kanserlerdendir. Dışkılama alışkanlığında değişiklik (kabızlık veya ishal), sebebi açıklanamayan kansızlık, makattan kanama en erken belirtilerdir. Bu belirtiler de toplumda çok sık görülen belirtiler olması ve utanma gibi nedenler ile hastalar hekime geç başvurmaktadır. Daha ileri evrelerde dışkılama sonrası bağırsakların tam boşalmaması hissi karın ağrısı, karında şişme, kilo kaybı, bağırsak tıkanması, karında kitle gelişmesi görülmektedir.

Kolonoskopi Tanı ve Tedavide Fark Sağlıyor

Hastalıktan korunmak için lifli gıdalarla beslenme, katı yağ / işlenmiş gıdalar ve acılı yiyeceklerden uzak durulması önemlidir. Elli yaşından sonra dışkıda gizli kan testi yapılması, erken belirti olanlarda kolonoskopi (kalın bağırsak endoskopisi) çok önemlidir. Kolonoskopi hem hastalığın erken tanınmasını hem de kansere yol açabilecek polip, villöz adenom gibi hastalıkların basitçe tedavi edilmesini sağlar. Risk grubu hastalığı olanlarda belirli aralıklarla kolonoskopi yapılmalıdır.

Teşhis Sonrası Tedavide Hangi Adımlar Takip Edilmelidir?

Tanı konulduğunda erken dönemde ameliyat en önemli aşamadır. Rektum kanserlerinde ameliyat öncesi ışın ve ilaç tedavisi yapılabilir. Ameliyatta hastalığın yerleşim yerine göre alt-üst sağlam sınırlarla hastalıklı bağırsak ve çevresindeki lenf bezleri alınır. Gereken hastalarda ilave ışın ve ilaç tedavisi yapılır.

Erken tanı, tedavide başarı oranını çok artırmaktadır. Kalın bağırsak kanserinde erken tanı ile 5 yıllık sağ kalım oranı % 90’dır. Ancak hastaların sadece % 40‘ında erken tanı konulabilmektedir.

Sonuç olarak; kalın bağırsak kanseri sık görülen ve hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Erken tanı, tedavinin başarı şansını çok artırmaktadır. Korunma yöntemleri ile hastalığın önlenmesi veya sıklığının azaltılması mümkündür.

Kalın Bağırsak Kanserinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Korunmada düzenli beslenme önemlidir. Alınabilecek önlemler; üç öğün düzenli yemek, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, katı yağ, işlenmiş salamura, tütsülenmiş yiyeceklerden kaçınma, kızartma yağlarının sadece bir defa kullanılması, aşırı acı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmaktır.

Erken belirti olabilecek şikâyetler olduğunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.  Dışkılama alışkanlığında son zamanlarda gelişen değişiklik (kabızlık veya ishal), sebebi açıklanamayan kansızlık, makattan kanama alarm belirtiler olarak kabul edilmelidir. Bu belirtileri olanlara kolonoskopik inceleme yapılması altın standarttır.