Göz Sağlığınızı Riske Atmayın, Kataraktı Hayatınızdan Çıkarın!

Göz, zamandan en fazla etkilenen organlar arasında yer alır, farklı bir deyişle kişi yaşlandıkça tüm vücutta oluşan değişimlerden en fazla göz etkilenir.

Katarakt, gözün içinde yer alan sinir ve göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi, kahverengi ve sarı renklenmelerin oluşmasıyla ortaya çıkan ve buna bağlı olarak görme duyusunun azalmasıyla sonuçlanan göz rahatsızlığıdır.

Doğumdan itibaren her yaşta görülebilen katarakt özellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Orta yaşlarda daha nadir görülmekle birlikte yaş ilerledikçe katarakt görülme sıklığı artış göstermektedir. Her iki gözde de oluşabilen katarakt hastalığında genellikle gözlerden biri diğerine göre daha fazla etkilenir. Bu durum hastaların günlük yaşantılarını oldukça olumsuz etkilemektedir.

Katarakt Belirtileri;

  • Görmede yavaş yavaş azalma
  • Görüntüde ve renklerde soluklaşma
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Gece görüşte bozulma
  • Araç kullanımının güçleşmesi
  • Okuma zorluğu
  • Gözlerde yorgunluk
  • Gözlük numaralarında sık değişme
  • Çift görme
  • Kontrast kaybı

*Kataraktın cinsine göre hastaların şikâyetleri değişebilir.

Bazı kataraktlarda oluşan yalancı miyopiye bağlı olarak uzak görme bozulur yakın görme düzelir. Uzak veya yakındaki bulanık görme gözlükle düzeliyorsa bu durum kataraktla ilgili değildir. Kataraktlı göz, gözlüğe rağmen az görür. Aynı zamanda gözlük sorunlarıyla ilgili görme azlıkları da kataraktla karıştırılmamalıdır.

Katarakt Tedavisi

Katarakt, diyet ya da ilaç tedavisi ile önlenemez ve tedavi edilemez.  Bu nedenle tek seçenek cerrahi müdahaledir. Ameliyat, şeffaflığını kaybetmiş olan göz merceğinin alınıp yerine yeni bir göz merceğinin yerleştirilmesi sistemine dayanmaktadır.

Katarakt Ameliyatı

Katarakt cerrahisi, matlaşmış lensin çıkarılmasını ve yapay lensle değiştirilmesini içerir. Göz içi lensi olarak adlandırılan yapay lens, doğal merceğinizle aynı yere yerleştirilir. Bazı insanlar için diğer göz problemleri nedeniyle yapay bir lens kullanımı uygun olmamaktadır. Bu durumlarda, katarakt giderildikten sonra görme, gözlük veya kontakt lensler ile düzeltilebilir.

Katarakt cerrahisi gelişen teknoloji ile birlikte kolaylıkla ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Ameliyat günü birlik cerrahi girişim olup hastalar çoğu zaman aynı gün taburcu olabilmekte ve kısa sürede günlük aktivitelerine dönebilmektedir.

Katarakt tedavisi, mikrocerrahi gerektiren çok önemli bir ameliyattır. Medova Hastanesi olarak; ileri teknolojimiz, güçlü ve tecrübeli hekim kadromuz, sterilizasyona uygun ameliyathanelerimiz ile tüm cerrahi müdahale ve tedavileri hastalarımızın hizmetine sunmaktayız.

Femtosaniye Lazer İle Katarakt Ameliyatlarında Devrim

Son yıllarda özellikle refraktif cerrahide giderek artan ve sıklıkta kullanılan Femtosaniye Laser teknolojisi artık katarakt hastalarının da hizmetine sunulmaktadır.

“Bıçaksız Katarakt Ameliyatı” olarak da adlandırılan “Femtosaniye Laser” adı verilen lazer teknolojisi sayesinde katarakt ameliyatının en önemli aşamaları insan eli değmeden tamamen bilgisayar kontrollü olarak gerçekleştirilmektedir. Bu da komplikasyon riskini son derece azaltmaktadır.

“Femtosaniye Lazer” teknolojisinin kullanıldığı operasyonlarda, göz içine yerleştirilen çok odaklı mercek seçeneği ile aynı operasyonda kataraktın yanı sıra uzak ve yakın görme sorununa çözüm getirmek de mümkün olabilmektedir.

Modern tekniklerin gelişimi ile günümüzde katarakt operasyonları iğnesiz ve ağrısız yapılabilmekte böylece hasta aynı gün evine dönebilmektedir.

FAKO Tekniği

Fako tekniği ile yapılan katarakt ameliyatları dikişsiz ya da lazerli ameliyatlar olarak bilinir.  Bu yöntem ile göz içine 2.2 mm’lik kesiden girilir, ultrason adı verdiğimiz ses dalgaları yardımıyla kataraktlı göz içerisindeki tabaka eritilerek dışarı alınır ve yerine göz içi merceği yerleştirilir. Bu küçük kesi sayesinde yara iyileşmesi daha hızlı ve cerrahi işlem daha güvenli olmaktadır.

Ameliyat olan hastaların görme seviyeleri çok kısa sürede yükselmekte, hastalar günlük

TRI – FOKAL Akıllı Mercekler

Göz içi lens tedavisi, katarakt gibi göz rahatsızlıklarında kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Akıllı lensler adıyla da bilinen trifokal lensler uzak, orta ve yakın mesafede gözlüksüz olarak net görmeyi sağlayan göz içi lenslerdir. Bu lensler üç odaklı (trifokal) olup, bu odaklar sayesinde uzak ve yakını gözlüksüz olarak net görmeyi mümkün kılar.

Cerrahi Sonrası Hayata Sağlıklı Gözlerle Bakmak Mümkün!

Katarakt Cerrahisi Geçirmiş İnsanların Hayatında Ne Gibi Değişiklikler Olur?

Katarakt cerrahisinin bazı konularda kısıtlılık oluşturup oluşturmadığı da merak edilir. Cerrahi sonrası, kanunda belirtilen görmeyi elde eden kişiler sürücü belgesi alıp, araba kullanabilir. Temas gerektirmeyen sporları da gönül rahatlığı ile yapabilirler.

Katarakt Tekrarlar Mı?

Katarakt ameliyatı olanlarda yeniden katarakt oluşmaz. Operasyonla, merceğin içine yerleştirildiği zar zamanla kesifleşebilir. Bu halk arasında “ikincil katarakt” olarak isimlendirilse de aslında katarakt değildir. Bu oluşum genellikle lazerle 3 – 4 dakika içerisinde kolayca tedavi edilebilir. Çocuklarda veya zarın çok kalınlaştığı ender durumlarda ameliyatla temizlemek gerekebilir.

Kaynak 1: What Are Cataracts?Cataracts Symptoms?What Causes Cataracts?Cataract Treatment aao.org By Kierstan Boyd Reviewed By J Kevin McKinney, MD Edited By David Turbert Sep. 06, 202

Kaynak 2: Özçetin Hikmet: Güncel katarakt cerrahisi. Özçe- tin H (Editör) Katarakt ve tedavisi. 1. baskı. İstanbul SCALA yayıncılık 2005;299-390.