Kurbanda Beslenme- Et Tüketimi-Saklama 

Öncelikle kurbanı keser kesmez pişirmemelisiniz. Çünkü eti kestiğiniz anda ölüm sertliği oluşur. Bu şekilde pişirilen etler daha sert olur ve sindirimi zorlaşır.  24 saat buzdolabında bekletip ardından eti pişirmeniz, bu sertliğin kaybolmasını sağlayacaktır.

Yemek sonrası çay keyfinin lezzeti bir başka olsada bu da demir emilimini azaltır. O yüzden lütfen yemeğinizin ardından yarım saatin geçmesini bekleyin ve çayınızın açık ve limonlu olmasına özen gösterin.

Ayrıca et ile birlikte salata tüketmeniz de etin sindirimini kolaylaştıracaktır. Akşam yemeğinizde ise sindirim sisteminizi zorlamayacak olan sebze, çorba gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz. Eğer akşam saatinde et tüketecekseniz de dinlenmiş eti tercih etmeli, yemeğinizin üzerinden birkaç saat geçmesini beklemeli ve 1 şişe doğal maden suyu tüketip yatmalısınız.

  • Eti pişirirken çeşitli baharatlarla, sebzelerle, yağ ve tuz ilave etmeden kendi yağında pişirin.
  • Hayvanların sırt kısmındaki etlerin yağ ve kas daha az olduğu için, daha lezzetlidir. Izgara ve soteye daha uygundur.  Ön ve arka bacakları gibi daha kaslı bölgelerinden ise kıyma olabilir. Çünkü hayvanın hareket eden kısımları daha kaslı olduğundan et daha serttir ve daha lezzetli bir tüketim için kıymalık et yapılması daha doğrudur.
  • Eti ızgara olarak yemek isterseniz de ateşten 15-20 cm, yani ortalama bir karış uzaklıktaki bir mesafede olmalı ve hafif meyilli bir ızgara kullanılarak damlayan yağların yanan dumanından et korunmalıdır.
    Tüm bu pişirme yöntemleri dışında et tüketimini sınırlı miktarda tutun ve her öğünde et tüketmek yerine sadece bir öğünde et tüketin.
  • Sabah kahvaltısında et yemeyin. Güne başlayan bedenin ihtiyacı sindirim kolay ve tok tutan besinlerden yanadır. Bu nedenle et yerine kahvaltılık ürünleri tercih edin.
    Et tüketiminin en uygun saatleri öğle yemeğidir. Çünkü dinlenmiş etin sindirimi 4 saat sürerken, yeni kesilen etin 6-8 hatta 10 saat bile sürebilir. Ve gün bitiminde bedeninizde eti sindirmeyi ancak bitirmiş olur.
  • Saklama sürecinde de sana büyük sağlık görevleri düşüyor! Et protein yapısı nedeniyle sıcaklığa oldukça duyarlıdır. Buzdolabında maksimum 2-3 gün, -2°C’de buzlukta 1 hafta, -32°C’de derin dondurucuda yaklaşık 2-3 ay muhafaza edilebilirsin daha uzun süre değil UNUTMA!
  • Doymuş yağ tüketiminde dikkatli olun. Et tüketimi bu günlerde biraz daha artacağı için, etin yağının azalmış olmasına dikkat edin. İç yağ tüketimini azaltın, yumurta yemeye bu günlerde ara verin ve süt, yoğurt, peynir gibi besinleri yağsız tercih edin.
  • Sakatatların doymuş yağ ve kolesterol açısından zengin olduğu hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Ancak buna rağmen hala sakatatlardan vazgeçemiyorsanız bu bayram sınırlandırmanın vakti. Sakatatların pişirildikten sonra tabakta bıraktıkları yağ kalıntısı, sizin damarlarınızda da aynı şekilde kalıyor ve damarlarını tıkıyor. Kendinize değer verin ve bu bayram sakatatları bırakın!
  • Mönü planlaması yaparken et tüketmediğiniz diğer öğünde mümkünse sindiriminizi rahatlatan besinlere yer verin. Sebze yemeği, kuru baklagil bu anlamda doğru bir tercih olur.
  • Her öğünde salata olsun. Salatanız yağsız, sirkeli, limonlu ve bol yeşillikli olursa etteki demirin vücut tarafından daha verimli kullanılmasını da sağlar.
  • Et ile birlikte bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek gibi posadan zengin besinlerle birlikte tüketirseniz sindirim açısından daha rahat edersiniz.
  • Ara öğünlerde de her gün 2 adet orta boy meyve tüketin. C vitamini içeriği yüksek meyveler, demirin vücutta yararlılığını arttırır.
  • Yemeklerin ardından sindirimi kolaylaştıran yeşil çay, karışık bitki çayları gibi çaylar için.
  • Her yemeğin öncesinde ve öğün aralarında oda sıcaklığında su içmenizde sindiriminizi kolaylaştıran diğer bir etmendir. Lütfen su içmeyi unutmayın.