Türkiye’de Her Yıl Yaklaşık 18 Bin Kadın Meme Kanseri Tanısı Alıyor

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olup Türkiye’de her yıl yaklaşık 18.000 kadın meme kanseri tanısı almaktadır. Meme kanserlerinin yaklaşık % 5-15’i ailesel faktörlerden kaynaklanmaktadır.  35 yaşından önce meme kanserine yakalanmış yakını olanlar,  birden fazla yakın akrabasında meme ve yumurtalık kanseri bulunanlar, her iki memesinde kanser olanlar genetik yönden riskli grubu oluşturmaktadır. Sigara, geç gebelik yaşı, şişmanlık, geç menopoz yaşı, uzun süre hormon tedavisi görme, çocuk yaşta radyasyona maruz kalmak risk artışına sebep olabilmektedir.

Meme Kanseri Önlenebilir ve Tedavi Edilebilir mi?

Evet. Meme kanseri erken tanı konulduğunda tedavi edilebilen ve bazı kanser öncesi lezyonların tespit ve tedavi edilmesiyle önlenebilen bir hastalıktır.

Erken Tanı İçin Nasıl Önlem Alınmalıdır?

40 yaşından önce kendi kendine muayene, 40 yaşından sonra yapılan mamografik taramalar ile erken tanı konulması sayesinde ve tanı sonrası başarılı tedavilerle hem hayatın sağlıklı olarak devamı hem de hastanın memesini kurtarmak mümkün olabilmektedir.

Ne Zaman Şüphelenmeliyim?

Memede ele gelen kitle, kendi kendine olan meme başı akıntıları, meme başı veya derisinde çekilme, çökme, portakal kabuğu görünümü, meme başında kabuklanma meme kanserinin en önemli belirtileri olup bu şikâyeti olan hastaların uzman bir hekim tarafından geç kalınmadan muayene edilmesi gerekmektedir.

Kesin Tanı Nasıl Konur?

Yapılacak muayene sonrası şüpheli bulunan hastalarda ultrason, mamografi, meme MR’ı, meme başı akıntı sitolojisi gibi incelemeler tanı koymaya yardımcı olur. Kanser şüphesi olan lezyonlardan iğne yardımı ile biyopsi alınarak tanı kesinleştirilir.

Tanı konulan hastalarda hastalığın yaygınlığı tomografi, ultrason, PET CT, laboratuvar tahlilleri ile değerlendirildikten sonra hastaya uygun tedavi cerrah, tıbbi onkolog, radyasyon onkologları ve plastik cerrahın görüşü alınarak kararlaştırılır.

Erken evrede yakalanan hastalarda memeyi almadan yapılan meme koruyucu cerrahi girişimleri ile hastanın hem memesi hem hayatı başarı ile kurtarılabilmektedir. Biraz daha ilerlemiş vakalarda kemoterapi ile hastalık geriletilip başarı ile  meme koruyucu cerrahi uygulanma şansı olabilir.

Silikon ve Yeni Yöntemlerle Yeni Meme Oluşumu İmkanı

Medova Hastanesi Onkolojik Cerrahi Kliniği’nde, hastanın rızası doğrultusunda ve uygun hastalarda memenin tümü alınıp aynı seansta plastik cerrahi uzmanınca silikon veya diğer yöntemlerle yeni meme oluşturulması imkânı hastaya tedavi seçeneği olarak sunulmaktadır. Günümüzde, memenin tümünün alınması gittikçe daha az sıklıkta uygulanmakta olup hastanın durumuna göre hangi cerrahi yöntemin seçileceği hasta ile birlikte kararlaştırılmaktadır.

Meme kanserinin temel tedavisi cerrahidir. Ancak kemoterapi, hormon tedavisi, akıllı ilaç tedavileri ve ışın tedavisi ile birlikte başarı şansı en yüksek seviyeye ulaşabilmektedir.

Hastalarımızdan en sık aldığımız soruları yanıtlayan uzmanımız son olarak şu mesajı veriyor;

‘‘Her 8 kadından birinin karşılaşacağı meme kanseri artık erken tanı konulduğunda tamamen tedavi  edilebilen bir hastalıktır.’’