Mide Botoksu Nedir?

Mide botoksu endoskopik olarak midede belirli bölgelere, endoskopik olarak botilinum toksini uygulanması işlemidir. Son zamanlarda yan etkilerinin çok az olması ve hastaların rahat tolere edebilmesi nedeniyle sık tercih edilen bir obezite tedavi alternatifi olarak öne çıkmaktadır. Botoks uygulanması ile mide kaslarının kasılması düzenlenmekte, böylece mide boşalma süresi uzatılmakta ve hastalarda uzamış tokluk hissi sağlanarak kilo verilmesine yardımcı olunabilmektedir.

Kimler İçin Uygundur?

Mide botoksu dünyada ve ülkemizde öncelikle mide balonu gibi hafif-orta derecede (vücut kitle indeksi 27-25 kg/m2) obezitesi olan hastalarda tercih edilmektedir. Yan etkileri çok daha az olduğundan genellikle işlem sonrası ertesi gün hastalar günlük hayatına devam edebilmektedir. İleri derecede obez (vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde) olan hastalarda ise mide botoksu yerine cerrahi tedaviler açısından değerlendirme yapılmalıdır. Ancak cerrahi açısından yüksek riskli hastalarda yine mide botoksu kilo vermeye yardımcı olabilir.

Nasıl Uygulanır?

Mide botoksu endoskopik olarak uygulanan bir tedavi olup işlem süresi yaklaşık 20 dakikadır. İşlem sedoanaljezi altında hastarımız uyutularak yapılmaktadır. Öncelikle hastalar endoskopik olarak değerlendirilmekte, işlemin yapılmasına engel bir durum yoksa değerlendirme sonrası mide içerisinde belirlenen bölümlere 100-400 IU botilinum toksini enjeksiyonu yapılmaktadır. İşlem sonrası hastalar bir süre (yaklaşık 1-2 saat) gözlem altında tutulmakta ve sonrasında taburcu edilmektedir. Çoğu kez hastalar işlem ertesi günü günlük hayatına dönebilmektedir.

Midesinde ülser veya şiddetli gasrit olan hastalarda ise bu hastalıklarına uygun tedaviler yapıldıktan sonra mide botoksu işlemi uygulanabilir.

Yan Etkileri Var Mıdır?

Botilinum toksini yıllardır tüm dünyada estetik amaçlı olarak oldukça yaygın kullanılmasına rağmen bilinen önemli bir yan etkisi görülmemiştir. Bu nedenle uygun dozlarda ve deneyimli hekimlerce uygulandığında nisbeten güvenli bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Mide botoksu uygulamalsı da standart bir endoskopik işlem olup literatür incelendiğinde önemli bir yan etkisi olmadığı görülmektedir. Ancak botilinum toksin alerjisi veya bilinen ilerleyici kas hastalığı olanlarda mide botoksu uygun bir tedavi yöntemi olmayacaktır.

Mide botoksu sonrası 5-6 ay içinde ilacın etkilerinin tamamen kabolduğu ve geride bir etki bırakmadığı bilinmektedir. Bu nedenle kalıcı bir sorun oluşturmamaktadır.

Gebe ve Emzirenlerde Uygulanabilir Mi?

Gebelerde bilinen bir yan etkisi gösterilmemiş olmakla birlikte birçok ilaç gibi mide botoksunun da uygulanması önerilmemektedir. Emziren annelerde ise lohusalığın ilk aylarından sonra gereklilik halinde uygulanabilmesine engel durum saptanmamıştır ancak bu konuda literatürde yeterli veri bulunmamaktadır.

Sonrasında Nelere Dikkat Etmeli?

Mide botoksu sonrası çoğu hastada belirgin bir yan etki gözlenmezken bazı hastalarda ilk birkaç gün midede kasılma hissi yaşanabilmektedir. İştah azaltıcı ve tokluk hissi oluşturan etkileri bilinmekle beraber tedavi sonrası yüksek karbonhidrat içeren bir beslenmeye devam etmek hastalarımızın istenen kiloya ulaşmasını zorlaştırabilmektedir. İşlem sonrası sağlanan tokluk hissi ile birlikte uygun bir diyet planlaması önem taşımaktadır.

Balondan Farkı Nedir?

Mide balonu da botoks gibi kilo vermek amacı ile uygulanan bir endoskopik müdahaledir. Ancak mide balonu işlem sonrası zaman zaman bulantı ve kusma gibi şikayetler şiddetli olabilmekte ve balon boyutunda ayarlamalar ve çeşitli ilaçlarla destek tedavileri gerekebilmektedir. Botoks ise tek bir endoskopik işlem ve daha az yan etkilerle iştah azalması sağlayabilir. Ayrıca mide balonu çıkarıldıktan hemen sonra görülen iştah açılması botoks sonrası görülmemektedir. Mide botoksu 6 ay sonunda ikinci bir seansta tekrar uygulanabilmektedir.