Obezite Sağlığı ve Yaşam Kalitesini Tehdit Eden Bir Hastalık

Bir ömür boyu sağlıklı yaşamak herkesin isteğidir ancak aşırı kilo sorunu ve ideal kiloyu koruyamamak pek çok hastalığa neden olarak bu isteğin gerçekleşmesini engellemektedir.

Obezite Nedir?

Obezite, besinlerle alınan enerjinin, metabolizma ve fiziksel aktivite ile harcanan enerjiyi aşması durumda, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi ile karakterize bir hastalıktır. Hastalık enerji dengesinin bozulmasının yanı sıra, vücudun hormonal dengesinin bozulması ile de oluşabilmektedir.

Kilo Fazlalığınız Var Ama Bu Obezite Sınırında mı? Bunu Nasıl Anlayabiliriz?

Fazla kiloların hangi aşamada sağlığı tehdit ettiğini belirmek için beden kitle indeksine bakılması gereklidir. Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan beden kitle indeksi (BKI) kilonun boyun karesine bölünmesi ile hesaplanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, BKI değerlerini düşük kilolu, normal kilolu, fazla kilolu, obez ve morbid obez şeklinde sınıflara ayırmıştır.

  • BKI’si 18.5 kg/m²’den düşük olan kişiler düşük kilolu
  • BKI’si 18.5-24.9 arasındakiler normal kilolu
  • BKI’si 25-29.9 arasındakiler fazla kilolu
  • BKI’si 30-39.9 arasındakiler şişman (obez)
  • BKI’si 40’dan yüksek olanlar ise aşırı şişman (morbit obez) olarak sınıflandırılır.

Bel çevresinde aşırı yağ bulunan kişiler, beden kitle indeksleri normal sınırlar içinde olsa dahi, sağlık problemleri açısından daha riskli gruptadır. Çünkü bu yağlar organlarımızın etrafını sararak, işleyiş metabolizmasını bozmaktadır.

Erkeklerin, vücut yağı toplam vücut ağırlığının yaklaşık % 8’i ile % 22’sini oluşturmalı ve bel çevresi 94 cm’yi geçmemelidir. Kadınların normal vücut yağı vücut ağırlığının yaklaşık % 22’si ile % 35’ini oluşturmalı ve bel çevresi 81 cm’yi geçmemelidir.

Düzensiz Beslenme ve Yaşam Şekli Obezitenin Zeminini Hazırlıyor

Obezitenin en büyük sebebi genler olarak bilinse de hareketsizlik, öğün atlamak, yağlı beslenmek, kalitesiz uyku, fazla basit karbonhidrat tüketmek, yoğun stres gibi bireysel nedenlerde riski arttırmaktadır.

Fazla Kilolardan Kalıcı Olarak Kurtulmak İçin Beslenmenizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kahvaltı En Önemli Öğün!

Kahvaltı ile güne başlamak, gece boyunca dinlenen metabolizmanızın erkenden uyanmasını sağlamaktadır. Metabolizmanızı ne kadar erken uyarırsanız gün içinde o kadar fazla yağ yakarsınız ve daha çok çalışan metabolizma ile tüm gün daha dinç hissedebilirsiniz.

Ara Öğünlerle Metabolizmanızı Uyarın!

Az yemek yemenin veya aç kalmanın kilo verdirdiğini düşünürüz. Evet aç kalarak tabii ki kilo verirsiniz ancak verdiğiniz kilo yağ kaybı değil büyük oranda su ve kas kaybıdır. Aç kalarak metabolizmanızı uyarmadığınız için metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olursunuz. Başlangıçta verdiğiniz yüksek rakamlar her geçen gün azalır ve bir süre sonra kilo vermeniz durur. Ayrıca kas kaybıyla birlikte yorgunluk, halsizlik hissiniz artar. Unutmayın kaslarımız iskeletimize destek dokudur ve bizim için asıl zararlı olan yağ dokusudur. Dolayısıyla gerçek kilo kaybı olarak nitelendirdiğimiz aslen yağ kaybıdır.

İdeal kilonuza ulaşmak ve sağlıklı bir kiloda kalmak için yaptığınız seçimler konusunda bilinçli olmanız gerekmektedir.

Aşağıdaki adımlar size sağlıklı seçimlerin ana hatları hakkında fikir verebilir;

Beslenmenizdeki işlenmiş gıdaları, doğal gıdalarla değiştirmelisiniz.

Aldığınız karbonhidratın tam tahıllı besinlerden, çiğ meyve ve sebzelerden gelmesine özen göstermelisiniz.

Hayatınızdan işlenmiş gıdaları, beyaz un ve şekerden yapılan besinleri çıkarırsanız kilo verme konusunda daha  başarılı olursunuz.

Tam tahıllarda, meyve ve sebzelerde bulunan kompleks karbonhidratlar sizi daha tok tutacaktır. 

Meyvenin Zamanına ve Miktarına Dikkat Edin!

Meyve tüketimi hepimizin bildiği gibi vitamin ve mineral desteği sağlar, bağırsakları çalıştırır, tok tutar. Ancak basit karbonhidrat içeren meyveler sandığımız kadar masum ve sıfır kalori değildir. Türk geleneği olarak akşam yemekten sonra tüketilen meyveler karın çevresindeki yağlanmayı artırır. Meyve tüketimini mümkün olduğunca saat 17.00’den önce sonlandırmaya çalışmalısınız ve meyveyi tek öğünde bir porsiyondan fazla yemek yerine ara öğünlerinize paylaştırmalısınız.

Sebze Deyip Geçmeyin!

Sebzeler içerdikleri bol posa sayesinde tok kalmanızı sağlar ama yemeklerle birlikte nasılsa kalorisi yok diye çok fazla miktarlarda tükettiğiniz salatalar midede çok yer kapladığı için mide genişlemesine sebebiyet verir. Yemeklerinizin yanında tükettiğiniz salatalar 1 kaseyi geçmeyecek şekilde olmalıdır.

Diyetin Sağlıklı Beyazı!

Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum; yağları yakma, yağ hücresi sayısını azaltma özelliğine sahiptir. Özellikle bel çevresinde ki yağ yakımını artırmak için günde 3-4 porsiyon süt ve süt ürünü tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılamalısınız.

Sağlıkla Kilo Vermek İçin Su İçin!

Vücudumuzda ki bütün organlar su ile çalışır. Vücudunuzda su olmadığı zaman hücreleriniz büzülür ve metabolizmanız yavaşlar. Unutmayın yağ yaksanız bile su olmadan yağları vücudunuzdan atamazsınız. Bu nedenle su tüketimine özen göstermelisiniz.