Prematüre Bebekler Hayata Önce Başlıyor

Prematüre bebeklerin hayata diğerlerinden önce başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Rahmi Örs, “Normal bir gebelik süreci sağlıklı gebelerde 40 hafta sürüyor. 37 haftadan önce doğan tüm bebekleri prematüre bebekler olarak adlandırıyoruz. Tabii ki prematüre bebekler de kendi aralarında farklı gruplara ayrılabiliyor. Örneğin aşırı prematürite, 28 haftadan önce doğanlar, genellikle 1 kilodan az oluyor. Erken prematürite, 28-32 hafta arasında doğanlar, genellikle 1-1,5 kilo olabiliyor ve son olarak geç prematürite 32-37 hafta arası doğanlar; genellikle 1,5-2,5 kilo olarak dünyaya geliyor. 28 haftadan küçük doğan bebekler daha riskli grupta yer alan bebekler oluyor. Organ gelişimlerini dış dünyada tek başlarına sağlayamayacakları sebebi ile hastanelerde mutlaka yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde destek verilerek, özenli bakıma ihtiyaç duyuyor. Prematüre olarak adlandırdığımız bebekler hayata diğerlerinden daha erken başlayabiliyor. Bu durumu yaşayan aileler çocuklarının sağlıkları konusunda endişe yaşayabiliyor. Ancak prematüre bebekler doğumdan sonra bazı zorluklar yaşasa da sıkı takip ve tedaviyle hayata daha sıkı tutunabilirler” ifadelerini kullandı.

Prematüre Doğumun Sebepleri Nedir?

Prematüre doğumların farklı sebeplerden meydana geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Rahmi Örs, “Prematüre doğumlar farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebiliyor. Bu nedenleri anne kaynaklı ve bebek kaynaklı sebepler olarak ifade edebiliriz. Annenin gebelik öncesi rahatsızlıkları, gebelik sürecinde ortaya çıkan tansiyon, şeker yüksekliği, karaciğer rahatsızlığı gibi bunun yanı sıra stres, kaygı ve psikolojik durumlar veya annenin geçirdiği enfeksiyonlar erken doğumu tetikleyebilir” şeklinde konuştu.

Prematüre Bebek Bakımında Nelere Dikkat Etmeli?

Ailelerin prematüre bebeklerin bakımında nelere dikkat etmesi gerektiğini açıklayan Örs, “Prematüre bebekler, anne karnında gelişim süreçlerini tamamlamadan dünyaya geldikleri için hayata alışma sürecinde bazı organlarında yetersizlik meydana gelebiliyor. Bu sebeplerden kaynaklı bebekler ilk doğduğunda kuvöz ortamında vücut ısıları dengelenerek tedavi süreçlerine başlanıyor. Akciğer gelişimi yeterli olmadığı için solunum destek cihazlarına ve ihtiyaçlarına zaman zaman ihtiyaç duyuluyor. Kimi zaman prematüre çocuklar solunum yolu enfeksiyonlarını diğer hasta çocuklara ve insanlara göre daha şiddetli geçirebilir. Prematürelerde kalıcı görme-işitme kayıpları, zihinsel sorunlar, gelişimsel problemler, büyüme sorunları, akciğer problemleri yaşam boyu devam edecek sorunlar olarak karşımıza çıkabiliyor. Tabii bunlar her prematüre bebek için geçerli olmayabilir. Bu durumlar ile karşı karşıya kalınmaması için ailenin hijyen konusunda daha titiz olması gerekiyor. Bu bebeklerin evde yaşayan aile fertlerinden ya da ziyaretçilerden kapabileceği basit bir üst solunum yolu enfeksiyonunun ilerlemesi zaten yeteri kadar gelişmemiş akciğerlerde zatürre dediğimiz ciddi hastalıklara sebep olabilir. Bu gibi sebeplerle bebeklerin aileleri tarafından özenli ve dikkatli takipleri çok önemlidir” dedi.