1.Sabit Protezler

Köprü, kron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin kesilmesi (küçültülmesi) ile laboratuvarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Dişlerin ağızda görünen kısımlarının yerine yapılan ve hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Takılıp çıkartılabilen protezlere oranla hasta tarafından daha kolay kabul edilir ancak uygulanabilmesi için birtakım koşulların var olması gereklidir. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 2-3 seansta ve 1-2 haftada işlem tamamlanır.
-Metal destekli seramik kaplama,
-Zirkonyum kaplama
-E-max kaplama
-Porselen Laminate(yaprak porselen) gibi çeşitleri günümüzde yaygın olarak kullanılan sabit protezlerdir.

*Unutmayın, sizin için en uygun tedavi hekiminiz tarafından belirlenecektir.

2.Hareketli Protezler

Ağızda sabit protez yapmaya yetecek sayıda diş yoksa, kalan dişlerden ve dokudan destek alınarak yapılan takıp çıkarılabilen hareketli protezlere bölümlü protezler denir.
Eğer ağızdaki tüm dişler kaybedilmişse total (tam) protezler yapılır.

Hareketli protez (Takma diş) yerine implant yapılır mı?

Takma diş yerine alternatif bir uygulama olarak implant uygulamalarını gösterebiliriz. Son yıllarda köprü, damak ve takma dişler yerine implant uygulamaları sıklıkla yapılmaktadır.
Tamamen dişsiz ağızlarda bile güzel bir planlama ile hareketli protezlerden, yani takma dişlerden kurtulabilirsiniz.

Eksik dişlerin yerine protez yapılmazsa ne olur?

Köprü yapılmadığı taktirde hastanın komşu dişleri ve diğer çenedeki karşıt dişi, çekim boşluğuna doğru hareket eder. Bu nedenle bozulan diş kapanışı çürüklere ve diş kayıplarına yol açar.
Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde dişeti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun süre bu boşluk implant ya da köprü ile restore edilmezse bu komşu dişlerde de kayıplar olabilir.
Diğer bir problem de, çiğneme eksikliği ile ortaya çıkan sindirim bozuklukları ve hastalıklardır. Kayıp dişin konumuna göre konuşma bozuklukları ve estetik kayıplar da bu sorunlardandır.