Ramazanda Beslenmenin 10 Altın Kuralı

Ramazan ayı ile birlikte alışkanlık haline getirdiğimiz beslenme düzenimiz bozulur. İftar ve sahur arasındaki sürenin uzun olması, beslenme düzenin bozulması, geç saatlerde sahura kalkmak bedenimizi ve sağlığımızı sarsabilir. Sağlıklı bir ramazan ayı geçirebilmek için Beslenme ve Diyet Uzmanlarımızdan 10 altın öneri…

  • İftarda kan şekeri düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketmek yerine yeterli ve dengeli beslenmeye önem gösterilmeli, besinler az az -sık sık yenilmeli.
  • Ramazan pidesini iftarda tercih edip, sahurda Tam tahıllı-tam buğday-çavdar ekmek tüketilmeli.
  • İftar ile sahur arasında kg başına 30-35 ml su mutlaka içilmeli.
  • İftar için hazırlanan yemeklerde ızgara-haşlama-fırında pişirme yöntemleri ve zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilmeli, kavurmalar ,kızartmalar ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalı.
  • Su ve iftariyelikler ile oruç açıldıktan sonra 10-15 dk ara verilmeli, sonrasında ana yemek yenilmeli.
  • Sahurda gün içerisinde susamayı arttıran çok yağlı, tuzlu ve baharatlı (salam, sosis, sucuk, kızartma vb.) besinlerden uzak durulmalı.
  • Günlük taze meyve ve sebze tüketimine özen gösterilmeli, mutlaka 2 porsiyon meyve ve 2-3 porsiyon kadar sebze tüketilmeli.
  • Sahur öğünü atlanmamalı, mutlaka protein-karbonhidrat-yağ-vitamin-mineral ve lif açısından dengeli besinler içeren bir öğün yapılmalı.
  • Beslenmenizdeki değişikliklere bağlı oluşabilecek kabızlık problemini önlemek için sıvı tüketimine dikkat edilmeli. Yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde taze meyve ve kavrulmamış kuruyemişler tüketilmeli.
  • İftardan sonra hafif tok durumdayken (kesinlikle tok karnına değil) hafif tempolu 30-35 dk yürüyüş ile yavaşlayan metabolizmalarınızın hızlanmasına yardımcı olup besinlerin yağ olarak depolanmasını önlenmeli.