Sağlıklı Kalp ve Damar Sistemine Sahip Olmanın Çözüm Noktaları

Sağlıklı, uzun ve kaliteli bir yaşam hepimizin yegâne beklentisidir. Sağlıklı bir kalp-damar sistemine sahip olmak ise bunun ön koşuludur.

Tansiyonunuzu Kontrol Altında Tutunuz!

Hipertansiyon, kalp-damar hastalıklarına birkaç mekanizma üzerinden etkili olmaktadır. Damar iç yüzeyi bozukluğu, hipertansiyonun erken evrelerinden itibaren ortaya çıkmaktadır. Hipertansiyon ayrıca damar iç yüzeyindeki genişlemeyi azaltmakta, hücrelerde yağ birikimini kolaylaştırmakta, kandaki akışkanlığı bozmakta, kireçlenmeyi artırmakta, istenmeyen hücre ve pıhtı birikimini kolaylaştırmaktadır. Yapılan çalışmalara göre; tedaviyle normale döndürülen tansiyon hastalarında inme riski %38, kalp krizi ise %16 oranında azalmaktadır.

Risk Grubunda Yer Alıyorsanız Bu Değerlere Dikkat!

Hipertansiyon sorununuz varsa, orta yaşlı veya diyabetik iseniz hedef kan basıncınızın 130/85 mmHg’nin altında, ileri yaşta iseniz 140/90 mmHg altında olmasına dikkat edin.

Beslenmenize Özen Gösteriniz!

Yapılan araştırmalara göre, doymuş yağdan fakir; lif, antioksidan, doymamış yağ ve balıktan zengin bir diyet, kalp damar hastalıkları üzerine olumlu etki yapmaktadır. Omega3 yağ asitleri içeren besinler de kanda pıhtı oluşumunu azaltıp damar genişletici etki göstermektedir. Ayrıca balık tüketimi ile kalp damar hastalıkları sonucu gelişen ölüm oranında ters orantı olduğu araştırmalarla ortaya konmuştur.

  • Taze sebze, meyve, balık ve lifli gıdalardan zengin beslenmeye özen gösterin.
  • Doymuş yağ oranını yüksek gıdaları azaltın. (kırmızı et, tereyağı, margarin vb. )
  • Kırmızı eti haftada 1-2 kez olmak üzere küçük porsiyonlarda ( 100’er gram) tüketin.
  • Tatlı tüketmek istediğinizde ağır yağlı, şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü olanları tercih edin. Trigliserid değeriniz yüksekse alkolü bırakın, değilse kısıtlayın.
  • Günlük tuz alımını 5 gram ile sınırlandırın.

Bu Besinlerden Kaçınınız!

  • Yağda kızartılmış ve kavurulmuş gıdalar
  • Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, dil vb.)
  • Kabuklu deniz canlıları (karides, midye, kalamar vb.)
  • İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar, rafine şeker içeren gıdalar
  • Tam yağlı etler, pastırma, sucuk, salam, sosis, tavuk ve hindi derisi
  • Yağlı gıdalar (kaymak, krema, mayonez, çikolata ve yağlı soslar)
  • Alkollü içkiler, hazır meyve suları, meşrubatlar, enerji içecekleri
  • Tereyağı, kuyruk yağı, içyağı, margarin yağı, hazır soslar(ketçap, mayonez vb.)
  • Çorba ve yemeklerinizde lezzet verici olarak kullandığınız et suyu veya tavuk suyu

Sigarayı Bırakınız!

Sigara ile kalp-damar hastalıkları arasında sıkı bir ilişki mevcuttur. Sigara damar iç yüzeyinde kolesterol ve yağ kireç birikimini kolaylaştırmaktadır. Bunların yanı sıra iyi huylu kolesterolü (HDL) azaltarak, kötü huylu kolesterolün (LDL) damar duvarındaki zararlı etkisini kolaylaştırmaktadır. Kalp krizi geçiren kişilerin sigara içmeye devam etmeleri halinde tekrar kriz geçirme riski belirgin oranda artmaktadır.

Sigara Dumanına Maruz Kalmaktan Kaçının

Pasif olarak sigara dumanına maruz kalmak da riski artırmaktadır. Öyle ki pasif içici her 10 sigaradan 4’ünü içmiş sayılmalıdır.

Haftada En Az İki Gün Spor Yapınız

Günümüzde teknolojinin sunduğu otomobil, yürüyen merdiven ve asansör gibi imkanlar nedeniyle gün geçtikçe daha az hareket etmeye başladık. Oysa fiziksel aktivite azlığı ve fizik kondisyon yetersizliği kalp- damar hastalıklarının oluşumunda önemli bir risk faktörüdür.

Gün içinde olabildiğince adım sayınızı artırmalı, tempolu yürüyüşler yapmalısınız. Kalp sağlığınız için haftanın en az 2 günü ve en az 30 dakika egzersiz yapmaya özen gösterin. Ancak hiçbir yakınmanız olmasa bile egzersiz uygulamalarına başlamadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçmelisiniz.

Kan Şekerinizi Kontrol Altında Tutunuz!

‘‘Diyabet Damar Duvarının Esnekliğini Bozar.’’

Diyabetli hastalar sıklıkla kalp krizi gelişmesi sonucu yaşamlarını yitirmektedir. Kalp-damar hastalıklarından ölüm oranı tip-1 diyabetlilerde 3-10 kat, tip-2 diyabetli erkeklerde 2, kadınlarda ise 4 kat artmaktadır. Çünkü diyabet damar duvarının esnekliğini bozarak kanda pıhtılaşmayı artırmakta ve damar iç yüzeyindeki hücre hasarını kolaylaştırmaktadır.

Testlerinizi ve Doktor Kontrollerinizi Yaptırınız!

Kalp-damar hastalıkları genellikle hiçbir belirti vermeden sinsice ilerlemektedir. Düzenli ve erken yapılan testler, hastalıkların başarıyla tedavi edilmesinde büyük rol oynar ve hastalıkların ciddi boyutlara varmadan tespit edilmesini sağlar. Erken teşhis ile tespit edilen hastalıklar ilaç, küçük girişimsel metotlar veya yaşam alışkanlıklarında yapılan değişikliklerle tedavi edilebilir.

Ailesinde Kalp Hastası Olanların Kardiyoloji Uzmanına Başvurması Gereklidir

Kalp hastalıklarına aile hikayesi önemli. Özellikle ailesinde kalp hastası ve belirli bir yaşın üzerinde olanlar Kardiyoloji uzmanına başvurması uygun olacaktır. Şişmanlık, diyabet veya yüksek tansiyon problemleri yaşayan ve sigara içen hastalar 30, sigara içemeyen kişiler ise 40 yaşından itibaren düzenli muayene olmalı ve aşağıdaki testleri yaptırmalıdır;

  • Total kolesterol
  • HDL (iyi huylu kolesterol)
  • LDL (kötü huylu kolesterol)
  • Trigliserid ve kan şekeri
  • Kan yağlarınızın yanı sıra tansiyonunuzu da düzenli olarak ölçtürmeyi ihmal etmeyin.