Tüp Bebek Süreci

Tüp bebek süreci, her yüz çiften 15’inin merak ettiği bir tedavi prosedürüdür. Tüp bebek süreci, kısırlık sorunu yaşayan çiftlere uygulanması karar verilen tedavi yöntemi ile oluşturulmaktadır. Tüp bebek süreci 5 aşamadan oluşur. Bunlar:

  • Çiftin kısırlık sorunlarının belirlenmesi, muayene ve tetkikler,
  • Anne adayının yumurtalıklarının uyarılması,
  • Uyarılan yumurtaların toplanması ve baba adayından sperm örneği alınması,
  • Döllenme aşaması,
  • Embriyo transferi.

Bu aşamalar tamamlandıktan sonra tüp bebek süreci gebelik testi ile sonlandırılır.

Tüp Bebek Süreci Aşamaları

Aşama: Çiftin kısırlık sorunlarının belirlenmesi, muayene ve tetkikler

İlk aşamada çiftin kısırlık sorunları belirlenir. Tıbbi geçmişi, kadının yaşı, adet düzenleri, erkeğin sperm sayısı değerlendirilir. Ardından çift için uygun tüp bebek tedavi yöntemi belirlenir ve daha sonra uygulama gününe karar verilerek tüp bebek süreci başlatılır.

Aşama: Anne Adayının Yumurtalıklarının Uyarılması

Anne adayının yumurtalıkları çeşitli ilaçlarla uyarılır. Bunun amacı, her ay anne adayının adet döngüsünde meydana gelen yumurtlamayı birden fazla hücre ile yapmasını sağlamaktır. Yaklaşık olarak 15 gün süren bu tüp bebek sürecinde, anne adayının birçok kez merkeze gitmesi gerekir. Bu kontrollerde yumurtalıkların boyutu ve olgunluğu tespit edilir.

Aşama: Uyarılan Yumurtaların Toplanması Ve Baba Adayından Sperm Örneği Alınması

Tüp bebek süreci, 3. Aşamasında olgunlaşan yumurtaların toplanmasını kapsar. Olgunlaşan yumurtalar, çatlatma iğnesinin yapılmasından 36 saat sonra toplanır. Toplama aşamasında anne adayının ağrı hissetmemesi için anestezi uygulaması yapılır. Yapılan anestezi sayesinde bu süreç acısız ve konforlu geçer. Yumurtaların toplanması aşaması ile eş zamanlı olarak baba adayından sperm örneği alınır. Sperm örneğinin merkezde alınması gerekmektedir. Mastürbasyon yolu ile alınan sperm örneği incelenir ve aralarından en kaliteli sperm hücreleri bulunur ve hazırlanır.

Aşama: Döllenme

Döllenme aşamasında toplanan yumurta ve sperm hücreleri uygun döllendirme yöntemi ile döllendirilir. Mikroenjeksiyon ya da klasik IVF yöntemi ile döllendirilen yumurta hücreleri uygun bir kültür ortamına alınır ve 3 ya da 5 gün muhafaza edilir. Aralarından en kaliteli embriyolar seçilir ve transfer için hazırlanır.

Aşama: Embriyo Transferi

Embriyo transferi tüp bebek sürecinde en önemli aşamadır. Oldukça kısa sürede tamamlansa da tüp bebek tedavisinin kaderini değiştirebilir. Bu sebeple de sadece uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi uygulanmaktadır.