Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Olumsuz Etkileyen Faktörler

Tüp bebek tedavisinde başarı şansının olumsuz etkilenmemesi için çiftin alması gereken önlemler bulunur. Gebelik oluşumu, oldukça komplike bir yapıda olduğu için her ayrıntı önemlidir. Başarı şansının olumsuz etkilenmemesi için çiftlerin, aşağıdaki faktörlere oldukça dikkat etmesi gerekir.

Tütün ve Tütün Ürünleri

Sigara kullanımı, doğurganlık yetisini düşüren en önemli faktördür. Sigara kullanan kadınların menopoz yaşı 3-5 sene daha erken yaşanmaktadır. Buradan, sigaranın yumurtalık rezervlerini ve kalitesini ne denli olumsuz etkilediği anlaşılabilir. Bunun dışında sigara kullanımı erkek aday için sperm kalitesini de olumsuz etkilemektedir. Tüp bebek tedavisine başlamadan en az 3 ay önce sigarayı bırakmak gerekir. Aksi halde tedavi boyunca yapılan maddi ve manevi fedakarlıklar boşa gidebilir.

Obezite

Aşırı kilolu olmak, kadınlarda yumurtlama düzeninin bozulmasına yol açar. Bu sebeple de yumurtlama sorunları, adet düzensizlikleri, düşük riskinde artış gibi olumsuzluklar söz konusu olabilir. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne adayının ideal kilosuna ulaşması için bir uzmandan yardım alması, tüp bebek tedavisinde başarı şansının artmasını sağlayacaktır. Verilen 2 kilo bile, tüp bebek tedavisinde fark yaratacaktır. Obezite sorunu olan erkek için de durum aynı olmaktadır. Bu gibi hastalarda sperm sayısı %20 daha azdır.

Aşırı Zayıflık

Aşırı zayıflık, yumurtlama sorunlarına yol açar. Tıpkı obezite sorununda olduğu gibi adet düzensizlikleri, yumurtlama problemleri söz konusu olabilir. Bu sebeple de anne adayının ideal kilosuna ulaşması gerekir.

Hareketsizlik

Sürekli oturmak, hareketsiz bir yaşam tarzı benimsemek, vücudun direncini ve kondisyonunu olumsuz etkiler. Bu sebeple de tüp bebek tedavisinden istenilen etki alınamayabilir. Tedaviye başlayan erkek ve kadın adayların düzenli olarak spor yapması oldukça önemlidir. Yapılan egzersiz hafif ve vücudu dinç tutacak egzersizler olmalıdır. Özellikle yoga, pilates, yürüyüş ya da yüzme en önerilen sporlar arasındadır.

Stres

Stresin tüp bebek tedavisini olumsuz olarak etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Stres, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminde ciddi problemlere yol açar. Beyinde bulunan stres ve üreme hormonları yakın konumda bulunduğu için aşırı stres, üreme hormonlarını etkileyerek tedavinin olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Stres kontrol altında tutulamıyorsa, mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Alkol

Alkol tüketimi yumurta ve sperm hücrelerinin kalitesinin düşmesine yol açar. Bu sebeple de tüp bebek tedavisini olumsuz etkiler. Alkol kullanan anne adaylarının bebeklerinde anomali riski daha yüksektir. Bununla beraber düşük riski de artış gösterir.

Dış Faktörler

Radyasyona maruz kalmak, hormonlu besinler, çalışma ortamı, temizlik ürünleri, kimyasal maddeler gibi faktörler, doğurganlık yetisini olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle sperm sayısında azalmaya yol açan boyalar ve boya çıkarıcı maddeler, yapıştırıcı gibi kimyasallar tüp bebekte başarı şansının azalmasına yol açar.

Kadının Yaşı

Kadının yaşının ileri olması hem doğal gebeliklerde hem de tüp bebek gebeliklerinde, başarı şansını azaltmaktadır. Yaş ilerledikçe yumurtalık rezervleri ve yumurta hücrelerinin kalitesi azalır. Bu sebeple de gebe kalma şansı düşer. Özellikle 35 yaşından sonra hızlanan yumurtalık rezervi kayıpları, tüp bebek tedavisinde de başarı şansını olumsuz etkilemektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, tüplerde yapışıklıklara yol açabilir. Bu gibi faktörler, tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilir. Geçirilmiş cinsel hastalıklar, tedaviden önce mutlaka tüp bebek doktoruna anlatılmalıdır.