Ara Öğün

Ara öğün sadece diyet programlarının değil, sağlıklı beslenmenin yapı taşı. Dolayısıyla yaz kış fark etmeksizin ara öğünlerine kesinlikle dikkat etmeli ve özen göstermelisiniz. Her ana öğünden en az 2 saat sonra bir ara öğün şart. Yaz aylarında ferahlatan ara öğünler içinse tercihizinizi; yoğurt, soğuk süt, kuruyemiş (leblebi, fındık, badem vb.), 1 meyve, yumurta vb. besleyici gıdalardan yana kullanabilirsin. Tek dikkat etmeniz gereken nokta, miktar kontrolü.

Yazın İçecek Olarak Ne Tüketilmeli?

İhtiyacımız olan tek şey su. Özellikle su kaybının hat safhada yaşandığı yaz aylarında su tüketimini en az 2,5-3 litre aralığında tutmakta fayda var. Günlük su tüketimine ek olarak ferahlatıcı bir şeyler içmek isterseniz detoks suları, miktara dikkat etmek koşuluyla taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı ayran veya sade soda iyi bir tercih olabilir.

Tatillerin Vazgeçilmezi: Açık Büfeler

Yaz aylarında diyet yapanlar ya da kilolarını korumaya çalışanlar için en önemli konularda biri de açık büfede yemek seçimi. Eğer yemek açık büfeden yenilecekse tabağınıza önce salata ve sebze yemeği, daha sonra fırında, buharda pişirme gibi sağlıklı yöntemlerle pişmiş et, tavuk, balık alarak daha dengeli bir tabak oluşturabilirsiniz. Tatlısız olmaz diyorsanız tercihinizi sütlü tatlılardan yana yapabilirsiniz.

Havaların ısınmasıyla beraber sıcak yemekler yerine kızartmalar, yüksek kalorili atıştırmalıklar, garnitürler ve salatalar daha çok tercih edilebiliyor.  Bu yiyeceklerin yanında özellikle mayonez ve yağ eklenerek yapılan soslar kaloriyi daha da arttırıyor.

Kızartma yerine sebzelerinizi fırınlayarak ya da buharda pişirerek, salatalarınızda mayonez yerine baharatlar kullanıp daha sağlıklı soslar hazırlayarak kendinize fit bir çözüm bulabilirsiniz.

Yazın Vazgeçilmezi: Karpuz-Peynir ikilisi

Çok sevilen karpuz peynir ikilisi sağlıklı bir tercih olsa da yine de kontrollü tüketmekte fayda var. Karpuzun su oranı yüksek olduğu için su ve mineral ihtiyacımızı karşılamaya yardım edebilir.

Karpuz gibi üzüm, kavun, şeftali de su oranı yüksek olan meyvelerdendir. Siz de sağlıksız atıştırmalıklar yerine yaz meyvelerini günlük beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Sıcak Havalarda Gıda Güvenliği

Gıda zehirlenme vakaları hava sıcaklığının artmasıyla beraber artıyor. Eğer dışarıdan yiyorsanız güvendiğiniz yerlerde yemek yemeye, eğer evde kendiniz hazırlıyorsanız yemeğinizi oda sıcaklığında çok fazla bekletmemeye özen gösterin.

Mangal Keyfi Yaparken Dikkat

Yazın en popüler aktivitelerinden olan piknik ve barbekü keyfi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Ateşe yakın bir şekilde pişmeye bırakılan etlerde kanserojen maddeler oluşabilir. Özellikle etin kömürleşen kısımları tüketilmemelidir. Bu noktada fırında veya buharda pişirme daha sağlıklı bir alternatif olacaktır.

* Yaz aylarında tüketilen gazlı içecekler, vücudunuzun sıvı ihtiyacını artırır. Bu nedenle hem gazlı içeceklerden hem de aşırı çay ve kahve tüketiminden uzak durun.

İşte Sıcaklarda Serinleten 8 Sağlıklı İçecek:

  • Su
  • Süt
  • Ayran
  • Maden suyu
  • Şekersiz limonata
  • Soğuk bitki çayları
  • Şekersiz kompostolar
  • Taze sıkılmış meyve suyu

* Sağlıklı beslenme için günlük beslenmenizde 4 yapraklı yonca modelini uygulayın. 4 yapraklı yoncanızı 4 ana besin grubundan oluşturun.

İşte Bir Yoncanın 4 Yaprağını Oluşturan 4 Grup:

  • Süt ve ürünleri (süt, yoğurt, ayran, cacık)
  • Et – kuru baklagiller – yumurta – peynir
  • Ekmek – tahıl (ekmek, pilav, çorba)
  • Meyve – sebze

Hem Pratik Hem Serinleten Detoks Tarifi

Tadı ve kokusu kadar rengiyle de yaz sofralarının baş tacı olmaya aday. Elma, salatalık, frambuaz ve limonun muhteşem birleşiminden ortaya çıkan bu detoks içeceğini hazırlamak da oldukça pratik.

1 litre suya 1 çay bardağı frambuaz, 1 yeşil elma ve 1 adet salatalık kabuklarıyla birlikte doğranmış şekilde ekleyin. Son olarak da limonu dilimleyin ve suya katın. 3-5 saat kadar ağzı kapalı büyük bir kavanozda beklettiğin suyu gün içerisinde belirli aralıklarla tüketebilirsiniz.

Ev Yapımı Dondurma

1 kase yoğurt

1 / 2 muz

3 – 4 çilek (donmuş)

Yoğurt, donmuş çilek ve muzu karıştırıcıdan geçirin. Damak tadınıza uygun olarak bal, vanilya gibi eklemeler de yapabilirsiniz. 3 – 4 saat buzlukta beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

Sağlıklı Çilekli Smoothie

Malzemeler:

200 gram çilek

1 çay bardağı süt

1 su bardağı yoğurt

5 küp buz

Tarifi:

Çilekleri bir poşet içine koyun, buzlukta bekletin. Yoğurt ve sütü blendırda çırpın. Çilek ve buzları da içine ekleyip karıştırın; çilekli smoothieniz hazır

Yeşil Ayran

Normal ayrana göre vitamin ve mineral yönünden daha zengin olan yeşil ayranla, fazla kilolarınızdan kurtulmaya ne dersiniz?

Yeşil ayran renginden de anlaşılacağı gibi tam bir C vitamini deposudur. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve çok güçlü bir antioksidandır. Hem bizi kansere karşı korur hem de tüm hastalıklara karşı dirençli olmamızı sağlar.

Kalsiyum bakımından da oldukça zengin olan bu içecek tokluk hissini arttırarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle de bel ve göbek çevresindeki yağların yakılmasını hızlandırır.

Yeşil ayran yalnız kilo vermek isteyenlerin değil, sporcuların ve sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin de zevkle tüketebileceği alternatif bir içecektir.

Malzemeler

1 su bardağı yoğurt

1 sade maden suyu

3 dal taze nane

Hazırlanışı:

Naneleri ve yoğurdu blenderdan geçirin.

Blenderdan geçirdiğiniz yeşil renge dönen ayranın üzerine doğal maden suyunu ilave edin.

Maden suyu içeceğin içerisindeki mineral miktarını arttırır.

Karpuzlu Limonata

Malzemeler

3 üçgen dilim karpuz

Yarım limon

1 sade maden suyu

Hazırlanışı: Karpuz dilimlerini blenderdan geçirin. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın.

Karpuzlar pürüzsüz bir kıvam alınca üzerine limon suyu ve maden suyunu ekleyip, güzelce karıştırın.

Karpuzlu limonatayı buzdolabında soğuttuktan sonra limon dilimleri ve nane yapraklarıyla servis edebilirsiniz.