Serinleten Besinler

Serinleten ve sıcağın etkilerini dengeleyen, rahatlatan, ferahlık veren çok sayıda doğal bitki, besin ve baharat var. Bu doğal maddeler, özellikle Ramazan’ın bu son günlerinde susuzluk hissini azaltarak daha rahat bir gün geçirmenize ve daha az susayarak rahat oruç tutmanıza yardımcı olur. İşte bu yaz sıcaklarında mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken serinleticiler:

Nane: Kurusu, tazesi, yağı, hepsi serinletici, ferahlatıcı ve çarpıntıları giderici etki gösterir. Taze naneyi salatalara ve içeceklere katabilirsiniz. Kuru naneyi de gidebilecek bütün yemeklere bolca koyabilirsiniz.

Kavun- Karpuz: Karaciğerden toksin atan, serinleten, yazın enerji veren meyvelerdendir.

Kabak-Salatalık-Acur: Kabak familyası susuzluğu giderici ve serinletici etkiye sahiptir. Fazla tuz ekleyerek yerseniz bu etki azalmış olur.

Kişniş: Taze kişniş görüntüsü biraz maydanoza benzer. Serinletici, enerji veren etki gösterir. Kişniş şekeri de bir tatlı kaşığı kadar yendiğinde serinletici etki verir.

Maden Suyu: Soğuk içilmelidir. İçine biraz taze nane ve limon katarsanız susuzluğu giderir ve serinletir.

Toz Zerdeçal: Zerdeçal özellikle karaciğerin ateş elementinden zarar görmesini engeller. Vücuttaki bütün yangısal olayların gerilemesine yardımcı olur, serinletir.

Limon: Limon müthiş antioksidan, kansere karşı koruyucu C vitamini deposudur. Limonun bazen içteki beyaz kabuklarını da yiyerek tüketin. Veya suların içerisine biraz limon sıkın.

Meyankökü: Tek başına bile meyankökü şurubu yaz sıcaklarında enerji verip sıcaklık hissini azaltır.

Zeytinyağı: Yaz sıcaklarında hazmı en kolay olan, sindirim sistemini ve cildi nemlendiren, sıcak etkilerini dengeleyen en sağlıklı yağ çeşididir. Özellikle sızmasını salatalar ve zeytinyağlı yemeklerden eksik etmeyin.

Gülsuyu: Hem cilt hem beden için bir serinleticidir. Buzdolabında saklayıp yüze püskürtürseniz cildinizi serinletir. Soğuk suya bir çay kaşığı koyup biraz da kaya şekeri karıştırır içerseniz serinletir, sakinleştirir, ferahlatır.